gehaakte sjaal byclaire nr. 2

Colsjaal van ByClaire2 (met gratis patroon)

Nadat ik de omslagdoek gehaakt had van ByClaire ben ik helemaal verslaafd geraakt aan haar wol (ByClaire2). Ik kon niet goed kiezen tussen de groen en blauwtinten. Dus wat doe je dan?

Juist… ook de blauwtinten bestellen. Ik gebruikte de volgende kleuren: Hemelblauw, Jade, Oceaanblauw, Mint, Taupe en Marine.

De bestemming is wel weer een sjaal geworden, maar deze keer een colsjaal. Zo loop ik er niet elke dag hetzelfde bij.

Wil jij ook zo’n heerlijke sjaal haken?

granietsteek byclaire2 kolsjaal kolNodig:

 • 6 bollen ByClaire2
 • Haaknaald 9 mm

Je haakt een ketting van 150 lossen. Deze haak je aan elkaar met een halve vaste. Vervolgens haak je met dezelfde kleur nog een toer. Dit heb ik gedaan met de granietsteek (ook wel weefsteek of moss-stitch genoemd).

Haak een vaste in de eerste losse van toer 1, haak dan een losse, haak een vaste in steek  3, haak dan een losse, haak een vaste in steek 5 en dan weer een losse. Zo ga je door. Eindig weer met een halve vaste. Daarna wisselen van kleur en elke toer een nieuwe kleur pakken.

In totaal heb ik 31 toeren gehaakt voor een mooie brede col.

Voor een iets kleinere col haak je 130 lossen en haak je 28 toeren! =)

Veel plezier,
Liefs Lisa

17 comments

 1. Waren na die 31 toeren ook alle bollen op??? Ik ben benieuwd hoeveel bollen je hebt opgebruikt. Dankjewel!

  1. Helaas wel, Saskia. Van elke bol hou je nog een klein restje over, maar niet genoeg voor nog een toer. Het ligt er natuurlijk wel aan hoe strak je haakt. Ben je van plan om er ook een te gaan haken?

 2. Ja, ik heb een granietsteek omslagdoek gemaakt en wil graag een col voor bij mijn draagtrui. Heb 5 bollen. Vast groot genoeg, maar was benieuwd of het ook met minder (kleuren) zou kunnen. Dankjewel voor je antwoord!

  1. Hoi Saskia, natuurlijk kan het ook met minder bollen/kleuren. Dan wordt de col een beetje smaller, maar ook vast erg mooi. (Sorry voor de late reactie. Ik heb er geen melding van gekregen.)

 3. Hoi Lisa,
  Ik heb een vraagje
  Ik ben ook begonnen met de col 😀
  Bij het aanhechten van een nieuwe draad.. Hecht je dan aan , in de halve vaste , of daarna
  Mijne loopt niet mooi door, je ziet zo waar ik aangehecht heb…
  Groetjes Miriam

  1. Hoi Miriam, ik hecht na elke toer de draad af, knip hem af. Vervolgens zet ik er weer een nieuwe op. Dit doe ik dan een paar steken verder zodat je dit niet ziet. Snap je wat ik bedoel? Anders maak ik er een paar fotootjes van voor je! Liefs Lisa

   1. Aha…😊
    Ik snap m 👍🏻
    Bij mij zag je echt zo n rand en heb ik daarom alles weer uitgehaald…
    Ik ga het op die manier proberen!!
    Dank je wel!!
    Groetjes!!

    1. Succes! Laat je me via Facebook een fotootje zien als de sjaal af is =)

     1. Zeker weten!!

 4. Hallo Lisa, een hele leuke colsjaal. Mooi gemaakt. Je geeft aan 150 lossen, sluiten met een halve vaste. Vervolgens haak je met dezelfde wol nog een toer met de granietsteek. Dan geef je aan: haak 1 vaste in de 1e losse van toer 1 etc. Toer 1 is de granietsteek, is dit de uitleg van de 1e toer de granietsteek? Ik hoop dat je me begrijpt. Bedankt alvast!

  1. Dankjewel! Ik begrijp je niet helemaal. Ik zal hier in het kort nog even uitleggen. Eerst maak ik een ketting van 150 lossen. Deze maak je aan elkaar vast met een halve vaste. (Volgens mij is dit je wel gelukt als ik het zo lees!) Daarna start je met de granietsteek. Toer 1 is de ketting van lossen. Dan haak je dus in in de eerste losse een vaste. Dan haak je een losse, vervolgens haak je in de 3e losse weer een vaste (de tweede sla je dus over). Etc. Heb je de granietsteek helemaal rond gehaakt dan sluit je weer met een halve vaste. Vervolgens haak je om de lossen een vaste en daartussen steeds een losse. Kom je er zo uit? Zo niet dan hoor ik het graag. Stuur me dan anders even een paar foto’s toe zodat ik met je mee kan kijken! Liefs, Lisa

 5. Kun je mij vertellen?
  Wat is de stekenverhouding op 10×10 cm?

  1. Hoi Centientje,
   Ik durf het je eerlijk gezegd niet te zeggen. Sorry! Ik haak nooit proeflapjes. Liefs, Lisa

 6. Hoi Lisa, ik wil deze sjaal ook graag haken voor mijn dochter. Nu lees is op de wol haaknaald 5-7 en jij geeft aan 9. Dat maakt niks uit?

  Groetjes Karin

  1. Hoi Karin,
   Met haaknaald 9 zitten de steken wat minder dicht op elkaar en valt de kol soepeler. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. (Ik heb de col ook al een keer op haaknaald 6 gehaakt, maar ik vind hem met 9 persoonlijk mooier.)
   Succes met het haken!
   Liefs, Lisa

 7. Kan je de col twee keer om je hals omslaan als je met 150 steken begint?

  1. Ja dat kan! Op de foto bij m’n blog ligt de col ook dubbel 😊

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.